Кухня по проект – тенденциите за 2020 година
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Декември 2019 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кухня по проект – тенденциите за 2020 година

/КРОСС/ За кухнята казват, че е „мястото в дома, което придава почерк на цялото жилище". Там семейството прекарва голяма част от времето си вкъщи и е от изключително значение това помещение да бъде и приятно като атмосфера, и функционално и удобно. Ако подходим към кухнята вкъщи по-индивидуално,дизайнерският проект дава възможност клиентът сам да подбере спецификите на желаната от него кухня и да участва пряко в процеса по нейното създаване.

Тенденциите при кухненското обзавеждане задоволяват всеки вкус и предпочитания. Те варират от така популярния през последните години скандинавски стил и стигат до ретро дизайна с подчертано модерно усещане, който все по-трайно се настанява измежду вкусовете на клиентите.

Ето кои са онези тенденции в интериорния дизайн на кухни, които все още държат първенството, но и ще продължат да оглавяват челните места. Която и от тях да изберете за своята кухня по индивидуален проект, ще си осигурите истински стилно и модерно помещение за години напред.

Материали и цветове

Що се отнася до използваните материали при направата на една кухня, през последните няколко години силно застъпени са естествените материали - метал, камък, дърво. Тази тенденция продължава с пълна сила и занапред - характерна е за така предпочитания скандинавски стил. Мястото на камъка и метала вече не е отредено само за плота или гърба, а ще влязат в дизайна и на вратичките на кухнята.

Цветовете вървят ръка за ръка с материалите и са съобразени така, че да подчертават естеството на камъка, дървото и метала. Най-предпочитани са сивото, бялото, различни оттенъци на зеленото като салвията, дървесни и натурални багри. При металите хит продължават да бъдат медта и бронза. За 2020 пък истински подходящо ще бъде кралскосиньото, което ще „успокоява окото" и перфектно ще подчертава останалите естествени тонове.

Тенденциите при внасянето на цвят във вашата кухня продължават по познатия стилен маниер - чрез цветен акцент като плочките на гърба на кухнята или тапет. Той пък може да е с природни мотиви като листа или зеленина, което допълнително ще внесе усещане за спокойствие и уединение.

Осветление

Тенденциите при осветлението вървят все в една посока и тя е: колкото повече, толкова по-добре. Добавете допълнително осветление над работния плот или в самите шкафове. Направете така, че източникът на светлина да бъде максимално скрит, за да сте наистина в крак с модерното. За нотка ексклузивност включете и сензори за движение, с които да „включвате" източника на светлина.

Елементи

При дръжките тенденцията наподобява тази при осветлението - скритите или съвсем незабележимо загатнатите дръжки са за предпочитане. Механизмите е добре да бъдат максимално функционални и удобни.

Чекмеджета

Тук на почит са големият брой чекмеджета. Дълбокитеса чудесно място за съхранениена по-обемните кухненски съдове, докато плитките чекмеджета са перфектни за подредбата на приборите за хранене. Със сигурност няма да сгрешите, ако заложите на кухня с повече на брой чекмеджета. Те, от своя страна, могат да бъдат подобрени с метални страници или, още по-добре-със стъклени.

Уреди

Скрити уреди - стилна кухня. Заложете на хомогенността в дизайна. Ако разполагате с място, си набавете всички необходими уреди като хладилник, абсорбатор, малки електроуреди, фурни и съдомиялни, но се постарайте или да ги вградите, или да ги скриете зад шкаф. Действително тази тенденция изглежда много изчистено и еднородно, когато е приложена на практика.

Остров-маси

Поради естеството на модерното строителство, рядко има възможност кухнята, трапезарията и хола да са отделни помещения. Поради тази причина честа практика е кухнята да има обособен кът за хранене, служещ за маса. Добър пример също са предпочитаните напоследък високи остров-маси.

Винарна в кухнята? Защо не!

И за финал - нещо, което ще внесе нотка темпераментност в дизайна на вашата кухня. Направете си шкафове за вино, създайте си кът за красиви винени или бренди чаши, обособете изящна витрина, в която да подредите някои от любимите си вази. Няма нищо по-отпускащо от това да изпиеш чаша вино насред току-що завършената си кухня по дизайнерски проект.

А оттук накъде?

Ако всичко, представено дотук, ви е вдъхновило и вие да заложите на дизайнерска кухня, то Kuhnia.BG предлагат цялостно решение - консултация за визията на самия дизайн и изготвянето на функционален проект, както и монтирането на вече готовите артикули. Kuhnia.bg залагат на затворения кръг - процесът започва с идеята и приключва с готовия проект. В студиото им в гр.София ще имате възможност да получите детайлна консултация, както и да разгледате мостри на материалите, с които работят.