Пиано с гигантски размери радва жители и гости на Пловдив
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Декември 2019 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пиано с гигантски размери радва жители и гости на Пловдив

То е дълго близо 10 метра и тежи над половин тон

/КРОСС/ Най-голямото пиано в България се намира се в Пловдив. Гигантските му размери са прецедент не само за нашата страна, но и в световен мащаб. Близо 10 метра дължина и тегло над половин тон. Това са неговите параметри. По света има само няколко такива и България е една от страните-щастливки, че го притежава.

„Най-голямото пиано в света присъства в Европейската столица на културата. Какъв по-хубав начин да се завърши тази 2019-а година в Пловдив, ако не с такава атракция. Тя може да се види в много, много малко места по света", каза Иван Динев - Устата, продуцент на спектакъла „Мега Пиано".

Голямата версия на музикалния инструмент е копие на класическата - има 7 октави. Неговият създател реализира идеята си да обедини детското въображение с технологиите на бъдещето. Така, още през 1988 г., то се превръща в център на филмовата продукция „BIG", с участието на Том Ханкс. Пианото става голяма атракция на няколко световни спектакъла, единият от който е у нас.

„Подобно пиано има в Хонг-Конг, Лондон, Ню Йорк, Рим", допълва Устата.

На пианото артистите свирят с цялото си тяло - освен с ръце, на музикалния инструмент, може да се стъпва. Така, в съчетание с танц, се получава уникално шоу.

Гигантското пиано е изработено ръчно в продължение на 6 месеца в САЩ. До България то е транспортирано в специално изработена опаковка, за да бъде защитено. До Коледа жителите и гостите на Пловдив могат да се насладят на уникалния спектакъл всеки уикенд, на всеки кръгъл час от 11 до 20 часа.