Откриха мини копие на Сфинкса при разкопки в Египет
Секция: Наука
15 Декември 2019 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха мини копие на Сфинкса при разкопки в Египет

/КРОСС/ Египетски археолози откриха малка статуя, копие на Сфинкса, по време на разкопки в провинция Ел Миня в централната част на страната, съобщава БГНЕС.

Според експерти статуята е направена от варовик, височината й е 35 см, а дължината - 55 см. Мини сфинксът има ясни черти и детайли, които отразяват уменията на древноегипетския скулптор. Кога точно е изработена все още не е установено.
По време на същите разкопки археолозите са открили и амулети, изработени от фаянс, керамика, глинени съдове с различни форми и размери и бутилка от алабастър.

Хефрен, четвъртият фараон от четвъртата династия на Старото царство (около 2500 г. пр. н. е.), е наредил създаването на известния Сфинкс в Гиза. Той представлява статуя на лъв с човешко лице и все още се смята за най-големия в света.

Вярва се, че Хефрен е заповядал на скулпторите да дадат негови собствени черти на лицето на Сфинкса. Според историците всички следващи фараони са приемали за свой дълг да заменят главата на Сфинкса със своя образ, без да променят основата му.