Зимният туристически сезон е заплашен, не са ясни цените на лифт картите
Секция: Туризъм
16 Декември 2019 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зимният туристически сезон е заплашен, не са ясни цените на лифт картите Коментар на доц. Румен Драганов и Димитър Попов

/КРОСС/ Големите ни ски и SPA курорти имат големи надежди за зимния сезон. Сезонът обаче е заплашен от редица проблеми, а сред тях е топлата зима, която метеоролозите вещаят поне за декември.

"Тази година за пръв път имаме огромен проблем, че още не знаем цените на лифт картите в Банско и Боровец. Въпросът е какви изводи ще си направят ски туроператорите. България загуби големи туроператори в последните години. Позиционираме се като регионален ски курорт", алармира Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Румен Драганов от Националния борд по туризъм е изненадан, че още няма цени на лифт картите и се съгласи, че има забавяне, което тревожи туроператорите. 

"Зимният сезон се движи общо взето добре. Очакваме през зимата да имаме около 1,6 млн. души, които ще влязат от чужбина. Още сме в есенния туристически сезон. Зимата за нас като сезон е между 22 декември и 22 март", посочи доц. Драганов и подчерта, че не трябва да се концентрираме само върху ските и сноуборда, които са съсредоточени в едва няколко процента от зимните туристи.

По думите му има много неща, които трябва да се направят, за да се привлекат повече туристи у нас. 

"От една страна на нас ни липсва браншът. Къде са хотелиерите да управляват цялата тази политика, свързана със съответната дестинация и вид туризъм. Трябва да вървим към национална туристическа организация,която да обедини усилията на бранша и държавата", обясни доц. Драганов в "България сутрин".

Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори отбеляза, че имаме убийствена конкуренция на база на хотелиерите, както и свръхпредлагане на леглова база.

Според Румен Драганов цените в курортите ще продължат да се увеличават. Въпреки това Боровец се явява на последно място в Европа като цени, уточни той.