Учени твърдят, че ранното ставане причинява болести
Секция: Здраве
16 Декември 2019 09:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени твърдят, че ранното ставане причинява болести

/КРОСС/ Всеобщото разбиране, че ранното ставане е добра идея, която носи производителност, енергия и повече практическо време, се оказва обикновена лъжа, пишат световни сайтове. До този резултат са стигнали учени-генетици, които смятат, че ранното ставане е стрес за организма и води до усложнения в работата на всички системи в тялото.

Човешкият организъм е създаден така, че през деня да работи, а през нощта да почива. Въпреки това, не всеки жител на планетата си ляга и се събужда по едно и също време.

Учените смятат, че това се дължи предимно на различията в хронотипите - някои хора заспиват по-рано и стават рано, а други предпочитат да се оттеглят в царството на Морфей по-късно и да се събуждат около 12:00 часа.

Този вид „естествени часовници“ са еволюционно поставени в нашето тяло, и опитът да се коригират вероятно няма да доведе до добри резултати, освен до намаляване на общата ефективност на човека. Това заключение правят учени, работещи в университета в Алабама. Излизането от естествения, така да се каже, ритъм на сън и жизненоважна дейност неизбежно ще доведе до проявата на неврологични заболявания, наддаване на тегло и дори атеросклероза.

Според всеобщоприетото разбиране за да прекара напълно пълноценно деня си, човек трябва да спи от 7 до 9 часа на ден. Въз основа на това, ако човек най-накрая реши да послуша съветите на работодателите си и се събуди в 4:30, например, то тогава трябва да си легне в 21:30.

Но учените отбелязват, че това не работи. В стремежа си да постигнат потенциална ефективност, хората навиват часовника си за ранно ставане, като са си легнали късно предната вечер, а това в крайна сметка води до проблеми на вегетативно-съдовия апарат на тялото. Учените експериментално са доказали, че тези, които стават преди 5 сутринта, не само не са по-ефективни, но дори вредят на здравето си.

Към момента са известни 3 основни човешки хронотипа (бухал, чучулига и гълъб), като работният ден би трябвало да е съобразен със съня на човека, а не обратното.