Увеличение на жените в местната власт отчетоха от Обединението на жените-социалистки в БСП
Секция: ПОЛИТИКА
16 Декември 2019 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Увеличение на жените в местната власт отчетоха от Обединението на жените-социалистки в БСП

/КРОСС/ Преминалата кампания на местни избори отчетоха членовете на НС на Обединението на жените-социалистки. Катя Николова, председател на обединението, очерта резултатите като добри и сподели постигнатото: "Общият брой избрани съветници от БСП в Местни избори 2019 г. е 1035, от които жените са 31,6%, като броя на избраните жени за съветнички се увеличава леко от 307 на 328 в сравнение с миналите Местни избори през 2015 година.

Кметове на общини от БСП са Донка Михайлова-Троян, Любка Александрова-Левски и Соня Георгиева-Добричка община. Избраните жени – кметове на кметства са общо 56, като найголям е техният брой в област Пловдив – 7".

Членовете на обединението споделиха добри практики от преминалите избори, но и своите тревоги относно провеждането на предизборната кампания, манипулирането на изборните резултати, високия процент на корпоративен вот, особено в малките общини, в които общината е един от малкото работодатели.

Избраните жени-социалистки за кметове на общини, на кметства и общинските съветнички трябва да засилят своята роля в самоуправлението на общините, да бъдат активни и коректив при вземането на решения, около това се обединиха членовете на НС на ОЖС.

Тяхната отговорност е голяма, коментира Катя Николова и пожела на всички представителки на БСП да бъдат отговорни към своите съграждани и да работят за силна и отворена към хората местната власт през следващите четири години. 

Заседанието, което бе последно за тази година взе решение и за стартиране на отчетно изборната кампания в Обединението.

Събранията на общинските и районните клубове ще се проведат в периода от 15. 01. до 15. 02. 2020 год., като на тях ще бъде направен отчет за дейността им в мандата, както и анализ на участието и резултатите от

Местни избори 2019 г. Членовете на Обединението ще трябва да утвърдят и мерки за подобряване организационното състояние на общинските клубове, за разширяване на тяхното влияние и планиране на дейността им.

Основен акцент ще е и активното включване на жените при решаване на местните проблеми и равнопоставеността на половете; отваряне към симпатизанти и НПО, за решаване проблемите не само на жените и децата, но и на населението като цяло и активиране на контактите с женските организации от други политически партии.