"Безопасна Коледа 2019": Без сериозни нарушения и опасни продукти, засега
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Декември 2019 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Безопасна Коледа 2019": Без сериозни нарушения и опасни продукти, засега

/КРОСС/ Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и тази година провежда традиционната кампания „Безопасна Коледа 2019“. Проверките на инспекторите започнаха в края на ноември и продължават до 20 декември.

От началото на кампанията са проверени над 300 търговски обекта, заяви пред БНР Галя Бояджиева – началник на регионален отдел „Югозападна България“ към Главна дирекция „Надзор на пазара“ в ДАМТН.

„Извършени са проверки на играчки, пиротехнически изделия и електрически гирлянди. За установените нарушения са наложени и актове. Дори вече има издадени наказателни постановления, които са връчени на нарушителите. Съставени са над 60 акта за установяване на административно нарушение. Предстои съставянето на поне още толкова актове за продукти в търговски обекти, в които по време на проверката не е бил управителят. Най-често срещаните нарушения на Закона за техническите изисквания на продуктите и тази година е липсата на инструкции за употреба на български език. Другото е липсата на обявени вносител и производител и маркировка за съответствие“, разясни тя в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Инспекторите не са открили опасни играчки. В тази кампания обръщаме внимание на играчките, захранвани с батерии, добави Бояджиева.

Според нея с всяка изминала година продуктите стават все по-безопасни.

Бояджиева препоръча на хората, които си купуват пиротехнически изделия, задължително да четат инструкциите за употреба. Проверката до момента не е установила сериозни отклонения при предлаганите пиротехнически материали, некачествени, с изтекъл срок на годност.

Санкциите за нарушение варират от 250 до 1000 лв..