Трети Зимни младежки олимпийски игри в Швейцария
Секция: СПОРТ
17 Декември 2019 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трети Зимни младежки олимпийски игри в Швейцария

/КРОСС/ Обратното броене вече върви! 20 дни остават до началото на третите Зимни младежки олимпийски игри в Лозана, Швейцария от 9 до 22 януари 2020. Това е най-голямото спортно събитие и културен фестивал за състезатели на възраст от 15 до 18 години.

На 18 декември посланичката на Швейцария Мюриел Берсе Коен и председателката на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова ще бъдат домакини на специално събитие за Лозана 2020, пожелавайки успех на уникалното състезание, съчетаващо спортно съревнование, култура и образование в автентичен празник на спорта с неповторима атмосфера.

Български участници в Лозана, известни български спортисти, членове на парламентарната комисия и министерството на спорта, също дипломати и медии са поканени да се присъединят на срещата в Музея на спорта в София.

И разбира се, Йодли, талисманът на Лозана 2020 също ще бъде там! 

Зимните младежки олимпийски игри включват 8 спорта, 16 дисциплини и 81 спортни събития. В Лозана 2020 ще участват 1 880 състезатели от цял свят, включително и 18 млади българи в осем спорта.

Третите Зимни младежки олимпийски игри имат амбицията да насърчат младите хора да възприемат и разпространяват положителните ценности на спорта: уважение към другите, себе си и заобикалящата ни среда; приятелство между хора и култури; самоотдаване, както и да станат посланици на спорта по света.

Младите български спортисти са талантливи, включително и тези с различни умения. Ще бъде чест гост на събитието да е Велико Великов, шампион по конен спорт. Златен медалист от Спешъл олимпикс в Лос Анджелис - 2015 и Абу Даби - 2019, Велико е пример за хората с увреждания, с които страната се гордее и е по-силна.

Швейцарецът Рето Зайлер, капитанът на българския национален отбор по кърлинг, който спечели сребърен медал на Европейското първенство през 2018 (Б-група), ще поздрави събитието “София желае успех на Лозана 2020!”.

Това обръщение e своеобразен символ на дългогодишните българо-швейцарски спортни отношения. В далечната 1894 година Луи Айер, „швейцарецът с българско сърце“, и неколцина швейцарски учители по гимнастика пристигат в България по покана на тогавашното Министерство на просвещението, за да положат основите на модерния спорт и физическото възпитание на новата независима държава.

Те въвеждат бокс, вдигане на тежести, борба и други спортни дисциплини в България. Един от тях – Шарл Шампо, е първият представител на България, който участва в първите модерни Олимпийски игри през 1896!