Все повече журналисти стават жертва на поръчкови убийства
Секция: СВЯТ
17 Декември 2019 09:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Все повече журналисти стават жертва на поръчкови убийства

/КРОСС/ Изминаваща година е била фатална за живота на 49 журналисти по света. Толкова са убитите представители на медиите през годината, показва доклад на „Репортери без граници“.

Повечето от загиналите са отразявали военните конфликти в Йемен, Сирия и Афганистан, но има и такива, станали жертва на поръчкови убийства в демократични държави.

Журналистиката остава опасна професия, а смъртта на журналисти е на „исторически нива“ в световен мащаб, пише в доклада на базираната в Париж организация.

През последните две десетилетия, средно 80 журналисти бяха загиваха всяка година.

Директорът на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар припомни, че убийствата на журналисти в държави, в които не се води война, остават притеснително много.

Такава държава е Мексико, където са били убити 10 журналисти през 2019 година. Латинска Америка стана толкова опасна, колкото Близкия Изток. Общо 14 журналисти са били убити там, казва Делоар.

Той отбеляза, че в конфликтните зони загиват по-малко колеги, но напоследък много репортери стават жертва на поръчкови убийства в демократични държави.

А това е истинска заплаха за демокрацията. Расте и броят на тези, които са в затвора. През 2019 година в затвора са влезли 389 журналисти, което е ръст с 12 процента спрямо предишната година.Общо 57 журналисти по света са държани като заложници в момента, предимно в Сирия, Ирак, Йемен и Украйна.