Румен Радев: Стремежът към свобода на Капитан Петко войвода надхвърляше националните граници
Секция: ПОЛИТИКА
18 Декември 2019 14:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Стремежът към свобода на Капитан Петко войвода надхвърляше националните граници

/КРОСС/ Неустоимият стремеж към свобода и човешко достойнство на Капитан Петко войвода не се вместваше в национални граници и не признаваше многократното числено превъзходство на противника. И във време на робство, и в дните на свободна България, той стоеше прав и непоколебим в защита на онеправданите и подтиснатите. Това заяви президентът Румен Радев на тържествената церемония по откриването на паметник на Капитан Петко войвода на „Алеята на бележитите българи" в Борисовата градина. Днес се навършват 175 години от рождението на великия революционер и борец за свобода.

Държавният глава подчерта, че „Алеята на бележитите българи" събира онези, които със слово и оръжие са посветили живота си на свободата и благоденствието на българския народ, а техните паметници напомнят за предизвикателствата, борбите и върховете в националния ни летопис. „От днес своето заслужено място тук има и великият борец за свобода, едно от най-тачените лица на тракийската кауза - безсмъртният Капитан Петко войвода", посочи Румен Радев.

„Днес той заема своето място сред бюстовете на Левски и Ботев, на Делчев и Александров като един от най-големите закрилници на Родопите и Беломорието и е сред колосите на национално-освободителното ни движение", каза още президентът. По думите му стожерите на българщината и на националното ни достойнство в 13-вековната ни история са много, но Капитан Петко войвода е един от най-значимите, пленил сърцата на поколения българи със смелост, чест и всеотдайност.

„Убеден съм, че този паметник няма да запустее така, както и името на Капитан Петко войвода се носи от София през Киев, през Рим до Антарктида", заяви още държавният глава в словото си на церемонията и подчерта, че идните поколения винаги ще намират в него пример за родолюбие, достойнство и мъжество.