Дъвка на 5700 години разкрива уникални тайни
Секция: ЛЮБОПИТНО
18 Декември 2019 18:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дъвка на 5700 години разкрива уникални тайни

/КРОСС/ Анализът на "дъвка" на над 5700 години разкри не само произхода на човека, който я е дъвчел, но също цвета на очите му, микробите в устата му и състава на храната му, предаде Франс прес.
„За пръв път древен човешки геном бе дешифриран въз основа на нещо, различаващо се от кости и зъби", заяви Ханес Шрьодер от университета в Копенхаген.

„Този скъпоценен източник на древна ДНК за периоди, от които има малко човешки останки, е черна "дъвка", която е получена чрез нагряване на кора от бреза и е често срещана, тъй като се съхранява много добре", допълни Шрьодер.

Изследваната от учените „дъвка" била открита при извършени от специалисти от музея „Лоланд Фалстер" разкопки в Силтхолм в Южна Дания.

„Силтхолм действително е уникален обект. Съхраняването на органични останки в калта там е феноменално", поясни Тайс Йенсен от екипа.

Като изследвали човешка ДНК въз основа на древната кора от бреза, учените констатирали, че тя е била дъвчена от синеока жена с тъмна кожа и коса. Резултатите показват, че жената е била генетично по-близо до ловците и събирачите на плодове в континентална Европа, отколкото до събратята им в централната част на Скандинавия.

Учените обаче не са наясно защо въпросната жена е дъвчела "дъвката", която понякога била използвана като лепило, а в други случаи - за облекчаване на болки в зъбите, миене на зъбите или потискане на глада.

Учените извлекли също ДНК от микроби в устата и от редица патогенни агенти, като Streptococcus pneumoniae, който предизвиква пневмония.

"Това може да ни помогне да разберем как патогенни агенти са еволюирали и са се разпространили с годините", отбеляза Ханес Шрьодер.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър къмюникейшънс".