Новогодишен музикален фестивал в НДК под мотото "Музиката е енергия"
Секция: КУЛТУРА
19 Декември 2019 10:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новогодишен музикален фестивал в НДК под мотото "Музиката е енергия"

/КРОСС/ От 15 декември до 1 януари в залите на Националния дворец на културата (НДК) се провеждат събитията от 33-тия Новогодишен музикален фестивал, в афиша на който и тази година публиката ще открие огромно разнообразие на стилове и форми - концерти, изложба, филми, детска образователна програма и т.н.
Три от съставите на Българското национално радио ще участват във фестивала тази година: на 20 декември в зала 11 - кино "Люмиер Лидл" е концертът "Бяла Коледа" на Детския радиохор с диригент Венеция Караманова, а на 21 декември в концертно изпълнение на операта "Евгений Онегин" от Чайковски ще се включат Смесеният хор и Симфоничният оркестър на БНР. Диригент ще бъде Павел Балев, а солисти - Красимира Стоянова, Виолета Радомирска, Атанас Младенов, Михаил Михайлов, Петър Найденов.
Новогодишният музикален фестивал е създаден през 1986 г. с концепция, близка до тази на музикалните празници във Виена. Основател е диригентът Емил Чакъров. Фестивалът е обичан и посещаван от столичани и гостите на София, защото съвпада с празничния коледно-новогодишен период. Особено очакван е Новогодишният концерт на 1 януари, който предлага винаги чудесна програма с именити солисти, на които акомпанира Фестивален оркестър. Това е българският музикален празник, с който встъпваме в Новата година и кулминация на Новогодишния музикален фестивал.
Продуцент на форума е Юлиана Караатанасова