Меркел е вторият най-дълго управлявал канцлер на Германия
Секция: СВЯТ
23 Декември 2019 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Меркел е вторият най-дълго управлявал канцлер на Германия

/КРОСС/ Днес Ангела Меркел стана вторият най-дълго управлявал канцлер в съвременната история на Германия, изпреварвайки една от най-големите фигури в европейската история след Втората световна война, пише "Дейли телеграф".

Меркел е на власт 5144 дни. Тя изпреварва Конрад Аденауер. Той е основател на Християндемократическата партия (ХДС) и човекът, който изгради международната репутация на Западна Германия след войната по време на управлението си от 1949 до 1963 г.

Сега Меркел, която положи клетва на 22 ноември 2005 г., е само зад друг гигант от ХДС, а именно Хелмут Кол. Но шансовете й да изпревари човека, който я подготви за властта, са малки. Ангела Меркел трябва да остане на власт още 726 дни, за да задмине управлението на Кол от 5869 дни.

65-годишната потвърди миналата година, че ще се оттегли от политиката на следващите избори, като обяви, че "този четиригодишен мандат е последният ми като канцлер на Германия". Тя отбеляза, че през 2021 г. няма да се кандидатира за депутат и канцлер.

Единственият сценарий, при който Меркел може да изпревари Кол, е, ако тя остане начело на временно правителство до договаряне на коалиционно управление.

"Стабилност" е ключовата дума в германската политика - Меркел е едва осмият канцлер след Втората световна война. Малцина са прогнозирали преди 15 г., че дъщеря на източногермански пастор ще се превърне в един от най-силните лидери на Германия.

Тя се възползва от тежката работа на предшественика й Герхард Шрьодер за модернизиране на социалната система и таланта да договаря коалиции с платформи за прокарване на леви социални реформи и консервативни икономически политики.

Когато напусне властта, управлението на Меркел вероятно ще бъде запомнено като време на безпрецедентна икономическа стабилност в страната, както и ерата, в която крайнодясна партия - "Алтернатива за Германия" - за първи път от войната се превърна в сериозна сила в германската политика.