2019 г. в три думи: Brexit, климат и импийчмънт
Секция: ПОЛИТИКА
23 Декември 2019 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
2019 г. в три думи: Brexit, климат и импийчмънт

/КРОСС/ 2019 г. е годината на извънредните политики. Brexit, импийчмънт, климат - в тези три думи можем да я резюмираме. 2020 г. ще изживее последствията на 2019 г. Това мнение изрази проф. Анна Кръстева, политолог, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Започна обратното броене на Brexit. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън внася своя план за Brexit с комфортното мнозинство в парламента. Най-късно на 10 януари ще беше потвърден и от Горната камара, което ще завърши британския цикъл, и впоследствие Европейският парламент ще ратифицира споразумението. Сценариите са два. Дали и как ще излезе Великобритания на 31-ви от Европейския съюз. Джонсън си осигури магистрален път сред електората. Но по отношение на вътрешнополитическата ситуация обществото е фундаментално разделено".

"Джереми Корбин не успя да бъде категоричен лидер на Лейбъристката партия и е изчерпан. Има голяма маса проевропейски британски граждани, които в момента нямат ярко политическо представителство. В британското общество има умора и стремеж да се върви към ясен край", спомена проф. Кръстева.

По нейните думи американският президент Доналд Тръмп е добър комуникатор, но направи нещо, което мнозинството американски граждани не одобряват.

"Условието за оказване на военна помощ за Украйна, ако му се предоставят данни за сина на Джо Байдън - това е използване на властта за лична политическа облага. Обструкция на парламента е второто обвинение", обяснява гостът. Според проф. Кръстева обаче рейтингът на Тръмп не трепва от процедурата по импийчмънт. 

"Не става въпрос за висок рейтинг, но няма драстични изменения в него. Вторият ефект е изключителна мобилизация на Републиканската партия".

"Импийчмънт с вкус на победа" - бяха думите на политолога, а търговското споразумение между САЩ и Китай тя определи като "постижение с вкус на загуба". "Виждаме ефекта върху забавяне на китайската и световната икономика заради конфронтацията между САЩ и Китай. Добра новина е, че ще се върви към споразумение. Лошата е уреждане на международните отношения чрез търговски войни", допълни тя.