След постите: Как да не преядем на отрупаните трапези?
Секция: Здраве
23 Декември 2019 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След постите: Как да не преядем на отрупаните трапези? Д-р Емилия Дончева дава съвети как да се храним по празниците

/КРОСС/ След броени дни приключват Коледните пости и започва серия от празници, на които във всяка къща ще има богато отрупани трапези с най-различни вкуснотии. 

Баница с късмети, тиквеник, сарми, пълнени чушки с боб, руска и млечна салата, баклава, туршия, цитрусови плодове... 

Как да устоим на всички тези изкушения, ако сме се ограничавали от някои храни от животински произход? Важното е да включваме постепенно онова, което до момента не сме си позволявали, в противен случай ще натоварим храносмилателната система. Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Емилия Дончева. Диетологът даде ценни съвети за храненето по празниците.

„Напоследък по-малко са хората, които спазват пълния коледен пост – 40 дни. Това е един доста дълъг и за много хора непосилен период“, посочи тя. По думите ѝ, повечето от хората решават да постят в последната седмица преди Коледа.

Специалистът изтъкна колко е важно да включваме една по една храните след постите, а не да ядем каквото ни падне. Като за начало трябва да се започне с по-лесно усвояеми храни и протеини от животински произход.

„В реда, в който изключваме храните по време на коледните пости, така трябва да бъдат включени. Млякото и млечните продукти са последните храни, които са изключени, ето защо е добре да се почне с тях като за начало след постите. В тях има най-лесноусвоимите животински протеини, с които може да се справи всеки един организъм“, обясни диетологът.

Как да комбинираме храните?

„Закуската може да е с кисело мляко и баница при захранване – препоръчителна е и водата с изцеден лимон или зелен чай с мед. Месото е добре да се комбинира със салата, а вечерята да е по-лека с включване на риба“, каза още д-р Дончева.

„Смесването на енергийна напитка с концентрат алкохол може да ни отведе до спешните медицински центрове. То създава проблеми при подрастващите. Растителните храни с фибри могат да ни помогнат да изведем токсините от организма", допълни тя.