На Бъдни вечер семейството се събира в очакване на Рождество Христово
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Декември 2019 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На Бъдни вечер семейството се събира в очакване на Рождество Христово

/КРОСС/ Днес е Бъдни вечер, последният ден от Коледните пости. За християните това е тайнствената нощ в очакване на Рождество Христово. По традиция цялото семейство се събира около празничната постна трапеза с молитва и благодарност.

„Радостта в рождественската нощ, това е спасението  - Господ слиза на земята, за да отвори пътя на човека към небето, пътят към рая“.

Нарича се Бъдни вечер, защото молитвено се пожелава всичко най-добро за в бъднини.

Според народните обичаи днес започва коледуването.

Приготовленията за празничната вечеря започват от рано сутринта и продължават до разупването на питката над празничната трапеза, която е богата, но постна - с нечетен брой ястия.

На масата трябва да има запалена свещ, тъй като огънят се счита за пречистващ. Самата вечеря е по-скоро ритуал, отколкото хранене.

В навечерието на Рождество Христово Негово Светейшество Неофит - 

Българският патриарх и Софийски митрополит, ще оглави празничното богослужение в храм-паметника "Свети Александър Невски".

Нашата християнска вяра отново ни пренася под грейналите небеса на светата Витлеемска нощ и по традиция стотици богомолци ще посрещнат заедно вечерта на Бдението в патриаршеската катедрала.

От 18:00 часа ще бъде отслужено празничното богослужение, което ще бъде предавано пряко от Българското национално радио.

По традиция тази вечер в патриаршеската катедрала ще бъде отслужена утринната служба - богослужението, което утре на Рождество Христово ще бъде извършено в другите православни храмове в страната. Това е така, за да може българският патриарх пръв да отправи посланието си за мир и да поздрави българския народ.

Довечера в 20:30 часа слушателите на програма "Хоризонт" ще могат да чуят и Рождественското послание на главата на Българската православна църква.

Стотици миряни очаква Рилският манастир

Над 50 униформени и цивилни полицаи ще са в района на Рилския манастир за Рождество Христово и Коледните празници заради очакваните стотици посетители и миряни в Светата обител, каза за Националното радио шефът на областната дирекция на полицията в Кюстендил ст. комисар Елиан Стамболийски.

Създава се и необходимата организация на движението по пътя Рила-Рилски манастир в празничните дни. В участък от около 250 метра при срутищата над с. Пастра движението е в едната лента и с ограничена скорост.

Някои от посетителите пристигат в Рилската обител преди Рождество Христово за утрината литургия във вторник, която продължава повече от 3 часа, припомнят свещеници.

В деня след Рождество пристигат и миряни от Гърция, както и други чуждестранни групи.

Вътре в храма, в музея, при костницата Св. Лука, в манастирския двор за реда и охраната ще се грижат и гардове от частна фирма, с която манастирът има сключен договор от няколко години.

 

Традиционната литургия за празника във Ватикана ще бъде отслужена от Папа Франциск в базиликата "Свети Петър".

Богослужение ще има и в храма "Рождество Христово" във Витлеем - родното място на Исус Христос.

За първи път от повече от 200 години насам в катедралата "Нотр Дам" в Париж няма да бъде отслужена литургия за Рождество Христово, тъй като храмът все още се възстановява от големия пожар през април тази година.