ЕС осъди откриването на Кримския железопътен мост
Секция: СВЯТ
24 Декември 2019 13:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 ЕС осъди откриването на Кримския железопътен мост

/КРОСС/ Европейският съюз осъди откриването днес на Кримския железопътен мост като "поредно погазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна от Русия", предаде Франс прес.

"Железопътната връзка е още една стъпка към принудително интегриране на незаконно анексирания към Русия полуостров и към изолирането на Крим по отношение на Украйна, от която той си остава част", заяви в комюнике говорител на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

"Освен това мостът ограничава преминаването на кораби през Керченския проток към украинските пристанища в Азовско море. ЕС очаква от Русия да осигури свободно и безпрепятствено преминаване през Керченския проток, в съответствие с международното право", допълни той.

Руският президент откри тържествено железопътното движение по Кримския мост, който свързва град Керч на Кримския полуостров с континенталния град Таман. Путин беше в локомотива редом с машиниста при първото преминаване по жп трасето на 19-километровия мост - най-дългият в Европа.

Паралелен мост, предназначен за автомобилно движение, беше открит през май 2018 г.