РЗИ-Перник: Пробите на водата са добри с изключението в кв. "Проучване"
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Декември 2019 10:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
РЗИ-Перник: Пробите на водата са добри с изключението в кв. "Проучване"

/КРОСС/ Не водният режим е причината двата блока и детската градина в квартал "Проучване" да останат без вода, а наличие на зараза заради с ешерихия коли водопровод.

Втори ден жителите на няколко блока в квартала са без вода. Експерти взимат и проби. Подмяната на водопровода, който не е сменян от 30 години, е в ход. Четирима души са в болница, след като има съмнения, че са консумирали негодната за пиене вода.

Хората, с които екипът ни успя да разговаря тази сутрин обаче казаха, че и те имат стомашночревни проблеми, а това е един от симптомите при зараза с ешерихия коли. Затова много от тях споделиха, че днес ще посетят лекар.

Инженерът на текущия ремонт Росен Прокопиев, каза, че веднага след като е установено, че има авария, е докарана водоноска, осигурена е минерална вода и се е започнала работа по подмяна на трасето.

Хората твърдят, че са се обадили да сигнализират за проблема, но от ВиК не са реагирали. А водата воняла.

Сигналът за водата е подаден на 17 декември, а е спряна едва преди Бъдни вечер. Оттогава жителите на двата блока и детската градина са без вода. Има докарана една водоноска в квартала, но хората се оплакаха, че е малка и не могат всички да се снабдят с вода.

Явор Чаушев, директор на Дирекция "Обществено здраве" към РЗИ-Перник: Проби са взети от пет пункта в квартала след постъпване на сигнал от жители на 23 декември. Всички проби са добри - водата е годна за пиене, с изключение на тези, които снабдяват блок 12 и 13, както и детската градина.

Водата им е с нарушени цвят и мирис и в нея има бактерията ешерихия коли във връзка с възникнала авария, добави експертът.

Явор Чаушев: Текат действия за отстраняване на аварията. Връчено е предписание на управителя на ВиК дружеството за вземане на незабавни мерки и спиране на водата до отстраняване на проблема.

Бактерия може да попадне във водата по различен начин, коментира Чаушев и добави, че на въпроса трябва да отговорят от ВиК дружеството.
Заразените хора са приети в болница със симптоми на отпадналост, гадене, повръщане.

Явор Чаушев: Оказа се, че аварията е доста сериозна. Щом се отстрани аварията, ще бъдем уведомени веднага, за да се вземат проби.

От дружеството обещават аварията да бъде отстранена в най-кратки срокове, а резултатите от пробите излизат за 1 ден, каза още той.

От Общината обещаха, че до 22 ч. днес вода в домовете на хората ще има.