Караниколов за водната криза в Перник: Отвсякъде тече, правим невъзможното
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Декември 2019 09:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Караниколов за водната криза в Перник: Отвсякъде тече, правим невъзможното

/КРОСС/ „Проблемът в Перник не е само канализацията, не са само довеждащите води, не са само течовете или евентуалните кражби, които трябва да се докажат. Проблемите с водите в Перник са в цялата система. Те започват още от водопотока, който идва от язовир „Студена". Той е едно уникално съоръжение, което безспорно трябва да го има, но може би не е довършено". Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в сутрешния блок на NOVA.

„Не са довършени анализите за други води освен водопотока от Витоша, река Струма и още няколко по-малки реки, които са доста по-пълноводни пролетта, но не и зимата. Разбирам, че досега винаги се е разчитало на това на Витоша да има 2 метра сняг и ако това не се случи, този язовир ще има проблеми", каза още той.


„Затова една от първите ни задачи е да осигурим необходимия дебит вода, за да може Перник да живее нормално", категоричен бе той.

Според него другият проблем на Перник е пречиствателната станция там.

„За съжаление новата станция, която е нова от 1976 г. не е довършена или поне не е проектирана както трябва и сега, когато правим прочистване на водата, която да се пусне към Перник, се губят големи количества вода, които се изхвърлят в реката", посочи Емил Караниколов.