Руската православна църква прекратява отношенията си с александрийския патриарх
Секция: Православие
27 Декември 2019 13:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руската православна църква прекратява отношенията си с александрийския патриарх

/КРОСС/ Руската православна църква обяви, че прекъсва връзките си с православния патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор Втори, който призна новата Украинска православна църква, независима от Москва, предаде Франс прес.

Светият синод на РПЦ реши, че вече е "невъзможно" да споменава името на патриарх Теодор Втори в молитвите си и да участва в общи молитви и тайнства, се казва в изявление, публикувано на сайта след вчерашното заседание на синода. В него се порицава "личното решение" на патриарха да "признае украинските схизматици" и се подчертава, че то не е било подкрепено от Светия синод на Александрия и одобрено от архиепископите.
Светият синод на РПЦ изразява "дълбока тъга" от решението на патриарх Теодор Втори да признае Украинската православна църква. Руската православна църква ще продължи да поддържа връзки с александрийските архиепископи, които не са подкрепили създаването на независима Украинска православна църква.
Дейността на александрийската енория в Москва ще бъде прекратена, а руските енории в Африка вече няма да признават върховенството на Александрийската патриаршия. Вместо това те вече ще се подчиняват на руския патриарх Кирил, реши синодът на РПЦ.