Водата в Перник е годна за пиене, бедственото положение остава за още месец
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Декември 2019 08:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Водата в Перник е годна за пиене, бедственото положение остава за още месец

/КРОСС/ Днес се очаква да станат ясни резултатите от повторните проби от водата в Перник. Първоначалните проби, взети от 13 пункта в града, не показаха наличие на бактерията Ешерихия коли. Водата е годна за питейно-битови цели.

От миналата седмица в Перник е в сила бедствено положение заради кризата с недостига на вода. Вчера то беше удължено с още 30 дни. Въпреки действащия режим и в момента притокът в язовир Студена е по-малък от разхода.

На последното за годината заседание на кабинета, на което всички министри отчетоха работата си през 2019-а, стана ясно, че министър-председателят Борисов предлага да се обсъди окрупняване на всички ВиК дружества в едно държавно предприятие. За решаване на водната криза в Перник настояването на премиера е да се изгради изцяло нов водопровод.

Премиерът коментира в детайли водната криза в Перник, като съобщи, че  ще се изгради нов магистрален водопровод в града,тъй като старият не подлежи на цялостен ремонт.

Държавата ще финансира  проекта:

"Максимално бързо да изтеглим нов водопровод, за да намалим загубите. Там вече няма да може по него да се краде или да се злоупотребява. Надявам се МВР да установят в следващите дни и да ги предаде на прокурорите - така че да има възмездие за тези, които не са си свършили работата".

Борисов постави задача на министрите да преценят дали всички ВиК в страната да не се обединят в едно предприятие:

"Така че  - помислете. И да не ни почват да ни настъпват така кризи. Обединете ги, където трябва да интервенираме, така мисля. Вие сте по-големи специалисти, ако измислите нещо друго, ми предложете, но това не може така да бъде".