С 50% поскъпна свинското месо през 2019 г., но не заради чумата
Секция: ИКОНОМИКА
28 Декември 2019 14:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
С 50% поскъпна свинското месо през 2019 г., но не заради чумата

/КРОСС/ С 50% е поскъпнало свинското месо през 2019 г., съобщава Нова телевизия.

Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите заяви, че още през септември от асоциацията са предупредили, че това може да се случи.

В момента свинското се предлага с над 50% по-скъпо в сравнение с миналата година, обобщи той.

Според Асоциацията поскъпването е спекулативно. То е започнало още в средата на годината с относително бавни темпове, но към края на 2019 г., когато традиционно се консумира повече свинско, цената се е повишила драстично с до 17%.

Майорски обаче е на мнение, че поскъпването му не се дължи на африканската чума.

Скока на цената на пилешкото месо пък той обясни с това, че много хора започват да преминават на него заради по-високите цени на свинското.

Според Асоциацията цените се повишават заради годишната инфлация, повишените производствени разходи, както и очакваното от транспортните фирми въвеждане на тол такси.