Борисов: Решението за „Марица изток“ ще бъде взето колективно
Секция: ПОЛИТИКА
29 Декември 2019 08:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Решението за „Марица изток“ ще бъде взето колективно

/КРОСС/ През следващите 5-6 години ще се търси работещо решение за бъдещето на енергийно-промишления комплекс „Марица изток“, където предстои да се затворят откритите рудници за добив на лигнитни въглища, а топлоцентралите да преминат на друг тип гориво, заяви в Стара Загора премиерът Бойко Борисов.

„Решението за съдбата на енергийно-промишления комплекс „Марица изток“ ще бъде взето колективно, а не еднолично. Ние не можем с лека ръка да се откажем от мястото, където се произвежда 60 на сто от електроенергията ни, просто не можем да заменим тази база с нещо друго, със сигурност има по-съвременни технологии и те трябва да бъдат избрани след диалог с всички партии“, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Мариците са тема за поне 5-6 години работа. Ако искаме да запазим, ако искаме да претрансформираме, ако искаме хората да бъдат сигурни, че всеки ще се пенсионира, всеки ще си взима заплатите и няма да бъде ощетен. Това ми е единствената цел. Винаги има технически решения за последствията“, отбеляза той.

Борисов напомни, че на територията на комплекса работят между 15 000 и 20 000 души, които трябва да бъдат спокойни за бъдещето си.

В Стара Загора той съобщи още, че спазва обещанието си и министерският съвет вече е превел сумата от 4,5 милиона лева като първи транш за строежа на нова спортна зала.