Джуканович подписа спорния закон за вероизповеданията в Черна гора
Секция: Православие
29 Декември 2019 08:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джуканович подписа спорния закон за вероизповеданията в Черна гора

/КРОСС/ Президентът на Черна гора Мило Джуканович подписа спорния закон за религиозната свобода и положението на религиозните общности, който беше приет в четвъртък вечерта след разгорещен дебат в парламента, съобщи общественият телевизионен оператор на страната в събота.

Депутатите от Демократичния фронт по-рано в събота поискаха Джуканович да го върне в парламента, така че той да претърпи промени.

Припомняме, че по-рано вчера съдът в Черна гора освободи трима просръбски депутати от опозицията, които бяха вкарани в затвора след смут в парламента заради вота.

Опитвайки се да предотвратят одобрението на законопроекта, тримата се хвърлиха в съда със сълзотворен газ и се опитаха да унищожат микрофони в парламента. Законопроектът обаче беше приет.

Сръбската православна църква в Черна гора казва, че новият закон позволява на държавата да му отнеме имотите. Правителството отрече, че иска да го направи.

Опонентите организираха целодневни протести в четвъртък и блокираха пътища, подхранвайки напрежението в Черна гора.

Полицията задържа 22 души, включително 17 депутати, заподозрени в участие в парламентарните вълнения. Всички, освен трима, бяха освободени малко след ареста им в петък.

Законодателството гласи, че религиозните общности с имоти трябва да представят доказателства за собственост от преди 1918 г., когато Черна гора се присъедини към ръководеното от сърбите балканско кралство и загуби своята независимост.

Черна гора се отдели отново от Сърбия през 2006 г., но нейните 620 000 души остават разделени дали страната трябва да поддържа по-тесни връзки със съседите си. Около 30% от населението на Черна гора се идентифицира като сърби и най-вече се противопоставят на разцеплението от Сърбия.