Започна размяната на военнопленници между Русия и Украйна
Секция: Русия
29 Декември 2019 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна размяната на военнопленници между Русия и Украйна

/КРОСС/ В околностите на украинския град Горловка в Донецка област започна процедурата за размяна на военнопленници между самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики и Киев, съобщава РИА Новости.

Действията им са съгласувани между украинските власти и проруските сепаратисти. И двете страни съобщиха по-рано този месец, че ще има размяна в края на годината след мирните преговори на високо равнище в Париж.

Задържаните от самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) в резултат на конфликта в Донбас лица, са били доставени на мястото за планираната процедура за обмен на пленници.

Камионът, в който са затворниците, е готов да тръгне към мястото на размяната при засилени мерки за сигурност. Журналисти, медии и други неоторизирани лица няма да бъдат допускани до мястото на размяната.

„Вече сме на контролно-пропускателния пункт Майорск. Хора от Луганск вече пътуват до Украйна за размяната. След това украинската делегация ще дойде тук, и ще можем да идентифицираме нашите хора“, каза омбудсманът на Донецката народна република Дария Морозова пред репортери.

Предвижда се Киев да предаде 87 привърженици на ДНР, а Донецк ще предаде 53 служители по сигурността.