Нинова иска Гешев да разследва нередностите в ТЕЦ "Бобов дол"
Секция: ПОЛИТИКА
29 Декември 2019 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова иска Гешев да разследва нередностите в ТЕЦ "Бобов дол"

/КРОСС/ Институциите прикриват геноцида в Бобов дол. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на среща с кмета на Бобов дол Елза Величкова, с кметове на населени места от общината и местни жители.

Те връчиха на Нинова подписка срещу замърсяването на околната среда от ТЕЦ "Бобов дол".

 Според тях там се горят боклуци през нощта, като за целта отпадъците се смесват с въглища. Част от боклука пък се зарива в открития рудник. Именно това било причината за замърсения въздух в общината, както и за епидемията от хепатит А и множеството случаи на туберкулоза.

Като друг проблем те посочиха превозът към ТЕЦ-а, извършван от тежкотоварни камиони, които минават през града въпреки забранителните знаци. Хората се оплакаха, че в резултат на това пътят и домовете им се рушат.

Друг проблем за жителите е и затвореният преди две години без никакъв надзор рудник "Бабино". Освен че заради закриването му над 1000 работници са останали без работа, според специалисти рудникът е опасен, защото в него се съдържа метан, който е 60 пъти над нормата.

Присъстващите изразиха подозренията си, че в схемата за прикриване на нередностите с ТЕЦ-а са депутат от ГЕРБ и областният управител, който възпрепятства всяко действие на кмета на Бобов дол за стопиране на нарушенията.

Нинова бе категорична, че щом боклукът в Бобов дол се гори безнаказано, това означава, че някой на най-високо равнище е разрешил това и го покровителства. Тя обеща, че на срещата й с главния прокурор ще постави въпроса.

Искаме обективно разследване и наказани, правителството да извърши проверка и да отнеме разрешителното за горене, заяви тя.