Посланик Макаров взе участие в Международна конференция "Примаковски четения София 2019"
Секция: България - Русия
12 Декември 2019 20:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посланик Макаров взе участие в Международна конференция "Примаковски четения София 2019"

/КРОСС/ В София се състоя Международна научна конференция "Примаковски четения София 2019" на тема "Политическо лидерство в многополярен свят", организирана от Форума "България-Русия", ИМИМО "Е.М.Примаков" РАН, Института за лидерство към УниБИТ и с подкрепа на Посолството на Руската Федерация в България.

 

В словото си Посланикът на Русия в България отбеляза, че "не мина толкова много време и сега за концепцията на многополярния свят, векторът, на която бе посочен тъкмо от Примаков, вече много сериозно и на глас разсъждават като за единствената приемлива форма за мирно, равноправно и взаимноизгодно съществуване на многобройни страни и народи".

„Акад. Евгений Примаков има огромна значение за историята на Русия. Той е направил много за нашата страна в един труден период за нея през 90-те години на ХХ век. Акад. Примаков беше и директор на външното разузнаване, и външен министър, и министър-председател. Неговата работа беше свързана с възраждането на руската държавност, с възраждането на съвременна Русия. Той застъпваше идеите на многовекторността и многополюсността във външната политика. Това са неща, които са необходими за стабилното развитие на нашия народ", подчерта посланик Макаров.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин приветства гостите и организаторите, а Вицепремиерът и министър на отбраната на България Красимир Каракачанов отправи поздравителен адрес. В четенията взеха участие акад. Александър Динкин, член на дирекцията на ИМИМО РАН "Е.М.Примаков" Вячеслав Трубников, вицепрезидентът на България (2012-2017) Маргарита Попова.