Пианистът Ивайло Василев с концерт в Московската консерватория "П.И.Чайковски"
Секция: България - Русия
21 Декември 2019 18:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пианистът Ивайло Василев с концерт в Московската консерватория "П.И.Чайковски"

/КРОСС/ Единадесетгодишният български пианист Ивайло Василев, победител в конкурса на млади музиканти "Лешникотрошачка" и носител на специалната награда на Москва изнесе концерт в столицата на Русия с участието на цигуларя Петър Федотов и симфоничния оркестър на операта на Московската консерватория "П.И.Чайковски".

Въпреки младата си възраст, Ивайло има активна концертна дейност. През отиващата си 2019 г. го чухме като солист на двата най-реномирани оркестъра в София - на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Георги Патриков и на Софийската филхармония под диригентството на Саша Гьотцел. С тях той изпълни два различни концерта от Моцарт.

Младият артист, когото неслучайно наричат „малкия Моцарт" има и богат актив от награди в наши и международни конкурси.

През април тази година Ивайло Василев осъществи записите за дебютния си диск в Русия, в студио в Санкт Петербург, именно като победител в московския конкурс „Щелкунчик" /"Лешникотрошачката"/, който нашето талантливо дете спечели през декември 2018 г. Освен Първата награда, тогава Ивайло получи и един от специалните призове, което му даде възможността да осъществи и звукозаписен проект. Председател на журито беше именитият руски клавирен педагог Дмитрий Башкиров.