Песенен Концерт на възглавници в първите дни на новата година
Секция: КУЛТУРА
30 Декември 2019 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Песенен Концерт на възглавници в първите дни на новата година

/КРОСС/ Песенен Концерт на възглавници ще бъде представен за първи път в неделя, 05 януари, 2020г. от 11:00 и 17:00ч. в залата на Съюза на архитектите на ул. „Кракра" №11. Пианистката Венета Нейнска, сопраното Доротея Доротеева, кларинетистът Павел Стойчев, както и младите виолончелисти с многобройни международни награди Сион и Наума Найман са подготвили най-мелодичните и красиви откъси от световната класика и песенния репертоар.
Пианистката Венета Нейнска получава бакалавърската си степен в класа на световно известния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет. Пълна стипендия и възможността да учи с Джоан Хавил я отвеждат в Лондон и Училището за музика и театър „Гилдхол". Многобройните и награди включват Първа награда на Седмия конкурс за пианисти в Ларнака, Кипър, Втора награда от конкурса "Кристофър Дюк" в Уотфорд, Великобритания, Трета награда от конкурса "Зайлер" в София, България и от Между-университетския конкурс Бетовен, награда "Бетовен" по време на обучението ú в Училището за музика и театър „Гилдхол".
След дипломирането си в България при проф. Иванка Нинова, сопраното Доротея Доротеева специализира в Оперно Студио в Грац, Австрия, където изпълнява редица централни партии в опери на Моцарт, както и в Академия Санта Чечилия при Рената Ското и Мирела Паруто. Участва в майсторски класове и на Райна Кабаиванска в София и Модена. След специализациите си завоюва награди на редица конкурси в България и чужбина, като Първа награда на конкурса „Гена Димитрова", Първа награта на конкурса „Розата на Евтерпа", както и награди от конкурсите „Елена Николай", „Франсиско Виняс", Барселона, „Феручо Талявини", Дойчландсберг и други. Участва в постановките на Софийска опера „Рейнско злато", „Залезът на Боговете" от Вагнер, както и в „Бохеми" от Пучини. Солист е на МДТ „К. Кисимов" гр. Велико Търново. Стипендиант е на Вагнеровото дружество в Трир, Германия, както и член на фондацията Йехуди Менухин в Грац, Австрия.

Кларинетистът Павел Стойчев се дипломира във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий". В момента е част от състава на Представителния гвардейски духов оркестър. Паралелно с това, той концертира като солист с различни състави и оркестри в България и Германия. Има богат репертоар от камерната музика.
Младите виолончелисти Сион и Наума Найман учат в класа на Даниела Черпокова в НМУ "Л. Пипков". Участват в множество концерти и фестивали в страната и чужбина. Носители са на награди от международни конкурси, като последната е на Сион - Първа награда от конкурса "Концертино Прага 2019".
Оригиналният Медал за най-послушен родител ще бъде връчен, заедно с кутия браунита от Vanilla Kitchen, а един час преди всеки концерт ще се състои музикалното ателие на Мюзик плей, в което младите почитатели на класическата музика ще могат да се запознаят с блокфлейтата.
„Концерти на възглавници" са проект на „Модо България" и са оценени от публиката като най-престижния и успешен цикъл от класически концерти за деца в България. Те са първите семейни камерни концерти в страната ни, носители на наградата на Българско Национално Радио и предаването "Allegro Vivace" за Проект на годината, както и на приза "Златна игла", връчван от Classic FM радио.