17 души са починали в Кабул заради мръсния въздух
Секция: СВЯТ
31 Декември 2019 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 17 души са починали в Кабул заради мръсния въздух

/КРОСС/ Най-малко 17 души са починали в резултат на респираторни заболявания в Кабул през последната седмица, съобщи афганистанският заместник-министър на здравеопазването. Столицата на Афганистан продължава да е тормозена от опасни равнища на замърсяване на въздуха, предаде ДПА.

По време на кампания за раздаване на маски за лице зам.-министър д-р Фида Мохамад Пайкан заяви, че за една седмица 8813 пациенти с респираторни заболявания са посетили болниците в афганистанската столица, а от тях 17 са починали.

След призив на президента властите предприеха крути мерки срещу местни стопански обекти, за които се предполага, че допринасят в най-голяма степен за замърсяването на въздуха в Кабул, заяви пред ДПА говорителка на афганистанската Национална агенция за опазване на околната среда.

Собствениците на обредни зали, обществени бани и др. са предупредени да спрат да горят гуми и пластмаса за отопление, допълни тя. Населението също е призовано да намали използването на въглища за отопление и да ремонтира старите автомобили.

Полицията е затворила няколко обекта, включително обредни зали, съобщиха кабулската община и агенцията по околната среда. Тази седмица ще бъдат затворени още 28 обекта.

Много от жителите на Кабул изтъкват бедността и липсата на електричество като основната причина за замърсяването на въздуха и казват, че този въпрос няма как да се реши без по-евтин газ и електричество. Според властите използването на неконвенционални горива, липсата на зелени пространства, неасфалтираните пътища и незаконните селища са други фактори, допринасящи за смога и замърсения въздух над Кабул.