Климатолог: Не се очертават сериозни снеговалежи до средата на януари
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Декември 2019 12:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Климатолог: Не се очертават сериозни снеговалежи до средата на януари

/КРОСС/ „Застудяването ще е краткотрайно - днес и утре, а после около Йордановден и Ивановден, когато ще вали и сняг. Поне до средата на януари не се виждат сериозни снеговалежи". Това каза пред БНР климатологът проф. Георги Рачев.

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" той коментира и чистотата на въздуха в София:

„Софиянци днес дишат доста по-чист въздух от това, което е било преди 20-30 години. Първо, защото изчезна „Кремиковци". Второ, защото има наченки на гражданско общество - хората са недоволни от всяко едно управление, така трябва да бъде. Гражданите дори не разчитат на институциите, а правят, макар и елементарни, изследвания за чистотата на въздуха. Ние се борим за по-чист въздух".

Той уточни, че преди години никой не се е интересувал какво има във въздуха. „От август месец преживяваме в доста по-топло и по-сухо време", посочи проф. Рачев.

„Не е възможно в 21 век да разполагате с язовир като "Студена" и 100 хиляди души да са без вода. Това е едногодишен изравнител, т.е. язовирът е трябвало да бъде пълен поне 5 пъти повече, както е било в предишните години", категоричен беше той. „Не е проблемът в природата", добави климатологът и уточни, че една трета от населението на страната живее на постоянен или временен на воден режим, а половината от българите нямат канализация.