Няма пострадали пациенти при пожара, обхванал сгради на Центъра за психично здраве - София
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Декември 2019 12:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Няма пострадали пациенти при пожара, обхванал сгради на Центъра за психично здраве - София

Извършва се релокация на пациентите на двете лечебни заведения, при които има необходимост от медицинско наблюдение

/КРОСС/ Вследствие на избухналия по-рано тази сутрин пожар на територията на Центъра за психично здраве - София област и Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания - София област, са унищожени покривът и подпокривното пространство на Белодробната болница, както и поликлиниката на психиатричното лечебно заведение, съобщават от пресцентъра на МЗ.

Няма пострадали пациенти. 51 души - пациенти на Центъра за психично здраве, намиращи се в незасегнатия от огъня стационар на лечебното заведение, са евакуирани заради липса на електрическо захранване и топлоподаване.

В момента се извършва релокация на пациентите на Психиатричната болница в други лечебни заведения с психиатрични структури на територията на София, в това число ДПБ „Св. Иван Рилски", УМБАЛ „Александровска", ЦПЗ „Проф. Н. Шипковенски", ВМА и УМБАЛНП „Свети Наум". Осигурена е непрекъсваемост на работата на дневните програми, осъществявани в ЦПЗ - София област.

Петима пациенти на Белодробната болница, при които е налице необходимост от медицинско наблюдение и терапия, също биват релокирани.

Министър Кирил Ананиев разпореди на компетентните дирекции на Министерството на здравеопазването „Стопански дейности" и „Търговски дружества и собственост" незабавно извършване оценка на щетите и предприемане на действия за консервация на покривното пространство на Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания - София област до реализирането на ремонтните дейности.

Реконструкция предстои да бъде извършена и на сградата на Поликлиниката на ЦПЗ - София област.