Защо измамническите имейли са толкова нескопосани
Секция: Технологии
01 Януари 2020 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо измамническите имейли са толкова нескопосани

/КРОСС/ Ако знаете какво да гледате, изобщо не е трудно да разпознаете измамните имейли. Те често са написани на развален английски (български) и може дори да съдържат една или друга версия на клишето за закъсалия нигерийски принц - с което интернет се шегува от години.

Ще си помислите, че сценарият е изчерпан, но днешните проучвания сочат, че това далеч не е вярно. Парадоксално, колкото повече хора го разпознават, толкова по-ефективно действа.

През 2012 г. Мicrosoft Research публикува изследване, което установява защо измами от типа на тези с нигерийския принц са толкова устойчиви с годините. Те откриват, че причината е именно тяхната популярност. Тъй като голяма част от интернет потребителите e обучена да разпознава измамата, малката част, която отговаря, е по-склонна да пренебрегне предупредителните сигнали и да изпрати пари.

Докато един по-изпипан имейл може да привлече вниманието на повече хора, много от тях ще са „фалшиви положителни" - които ще преустановят контакта с измамниците преди да изпратят пари. А един отвсякъде очевиден имейл стеснява набора от отговарящи до най-най-наивните индивиди - точно тези, които измамниците търсят.

Когато получите имейл от някой представител на нигерийското кралско семейство или подобен персонаж, който ви иска пари, най-доброто, което можете да направите е да го запратите, където му е мястото - в „Кошче". Но авторът на цитираното изследване има по-различно предложение - като се заиграете с тях и им изгубите колкото е възможно повече време. Ако ви е интересно как - гледайте тази невероятно забавна TED презентация.

Източник: Mental Floss