Вижте всички почивни дни през 2020 година!
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Януари 2020 12:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вижте всички почивни дни през 2020 година!

/КРОСС/ Коледните и новогодишни празници вече отминаха и за съжаление се налага отново да се настройваме за работа. Настоящата 2020 година е високосна, така че с първия работен ден от нея е време да си поставим и своите цели за следващите 366 дни.

Преди да се гмурнем отново в работния делник, нека все пак да видим кога ще почиваме през 2020 година. А през нея празници никак няма да ни липсват.

След празничният 1 януари, първият почивен ден за новата 2020 година ще бъде на националния празник 3 март. Тази година обаче той се пада във вторник и няма да образува дълъг уикенд. Добра идея е човек да си пусне отпуска на 2 март, понеделник, и така да има общо 4 почивни дни по националния празник за Освобождението.

През април ще почиваме традиционните 4 дни по Великден, който тази година е на 19-ти. Както знаем, за най-светлия християнски празник не се работи от Разпети Петък до втория ден на Великден, така че тук ни се събират 4 почивни дни - 17,18,19 и 20 април.

Началото на май също ще започне с дълъг уикенд, след като Денят на труда 1 май се пада в петък. Така тук ни се събират 3 почивни дни - 1,2 и 3 май. Тази година почивния 6 май пък е в сряда и ще се почива само на него, но ако човек слее двата празника с 2 ни отпуска на 4 и 5 май ще може да почива цели 6 дни.

Около 24 май ще има още един дълъг уикенд, след като Денят на славянската култура и писменост се пада в неделя. Така почивен ще бъде и понеделникът след него, а с това се събират отново 3 почивни дни - 23, 24 и 25 май.

Традиционните септемврийски празници ще ни дадат възможност да изпратим лятото с още почивни дни. Около Съединението на България (6 септември) също ни се събира дълъг уикенд - от 5 септември до 7 септември. Това е така, защото 6 септември се пада в неделя, затова почивен е и 7 септември, понеделник.

22 септември обаче се пада във вторник и ще бъде единствен почивен ден, освен ако човек не си вземе отпуска на 21 септември и така да му се съберат 4 почивни дни.

И така стигаме до чакания от всички декември, който през 2020 година ще ни даде възможност за две добри почивки. По Коледа ни се събират 5 почивни дни - от 24 декември (четвъртък) до 28 декември (понеделник), включително. С уговорката, че 31 декември по принцип е работен ден, по Нова година ни се събират 3 почивни дни - 1 януари 2021 година e в петък, а след това ще почиваме и събота и неделя. Ако си пуснем отпуска в работните дни между Коледа и Нова година обаче ще имаме цели 11 почивни дни за края на годината.

А за любителите на статистиката най-малко ще работим през май - едва 18 работни дни. Най-много пък ще се потим от работа в иначе летния юли - цели 23 дни в месеца.

Така че време за почивка ще има през годината, а сега дазапрятаме ръкави и да започваме работа. Нека си пожелаем творческо вдъхновение и търпение през цялата работна година, а време за почивка все ще се намери.