Да ни тръгне Новата година с Божията помощ, защото без Господа нищо не може да се направи
Секция: Коментари
02 Януари 2020 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Да ни тръгне Новата година с Божията помощ, защото без Господа нищо не може да се направи

/КРОСС/ "Да ни тръгне Новата година с Божията помощ, защото без Господа нищо не може да се направи". Това е казал министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в реновираната сграда на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", цитиран от пресцентъра на кабинета.

С две постановления на Министерския съвет през 2017 г. правителството отпусна 2,4 милиона лева за укрепване, преустройство и основен ремонт на помещенията и сградата към Софийската духовна семинария, припомнят от МС.

По време на огледа премиерът Борисов се е запознал с извършените строителни дейности, разгледал е и модерните учебни зали, оборудвани с интерактивни дъски, компютри и лаптопи.

"Каква красота стана сега, а какво беше", е отбелязал премиерът Борисов. Ректорът на семинарията архимандрит Пахомий е изтъкнал, че когато при тях идвали посетители, учили в чужбина, посочвали, че такъв красив пансион не са виждали - с обособена учебна и жилищна част.

Софийската духовна семинария е построена само за една година през 1903 г., благодарение на дарения. Тя е духовното училище с най-дълга история в България.

Борисов е заявил, че за съжаление днес дарителите за храмовете са малко. Държавата обаче активно подпомага вероизповеданията.

През 2019 г. правителството е отпуснало на Българската православна църква - Българска патриаршия близо 25 милиона лева.

От тях 20 милиона са били за заплати на свещенослужителите на БПЦ, което се извършва за първи път след приетите промени в Закона за вероизповеданията.

Останалата сума е била за възстановяване на храмове и манастири. В това число на последното заседание на Министерския съвет за 2019 г. - на 27 декември, кабинетът осигури 2,3 милиона лева за ремонт на Източното (Банското) крило на Славянобългарския манастир "Св. Великомъченик Георги Зограф" на Света гора, Атон, добавиха от МС.

През 2018 г. за ремонт и възстановяване на храмове и манастири Министерският съвет е отпуснал на БПЦ 4,35 милиона лева. Средствата за тази цел за изминалата 2019 година са с 600 000 лева повече спрямо 2018-а.