Румънци задръстват пътищата ни през уикенда, тапи и по границите
Секция: Автомобили
03 Януари 2020 13:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румънци задръстват пътищата ни през уикенда, тапи и по границите През изминалите празнични дни са станали 189 тежки катастрофи, загинали са 14 души

/КРОСС/ През изминалите празнични дни са станали 189 тежки катастрофи, загинали са 14 души и са ранени 253 души. Данните са за периода 20 януари – 1 януари, като най-честити нарушения са превишаване на скоростта, неправилни маневри и отнемане на предимство, обобщи Мария Ботева от  "Пътна полиция".

Миналата година тежките произшествия са били по-малко – 131, но загиналите са били 16.

Според цифрите най-много катастрофи са станали на територията на столицата, там е и най-голям броят на загиналите – трима.

По време на празниците е имало 477 случая, при които водачи са седнали зад волана след употреба на алкохол. От тях 216 водачи са шофирали с над 1,2 промила.

Най-фрапиращият случай е от Кърджали, където шофьор е хванат с 3,11 промила, след като на централно кръстовище се е ударил последователно в два леки автомобила, а след това и в билборд.

Случаите на шофьори, които са карали след употреба на наркотици, пък са 107.

Най-грубото нарушение на ограничението на скоростта отново е на територията на СДВР – водач е профучал със 172 км.ч. при ограничение в населено място 50 км/ч. Глобата за този шофьор е 1400 лева, както и отнемане на книжката за 3 месеца. Има подобен случай и в Русе – там шофьорът е карал със 147 км/ч.

Друг водач пък е прелятял с 238 км/ч. извън населено място, като той е засечен край Сливен. За него глобата ще бъде 1550 лева.

От „Пътна полиция“ предупреждават и за засилен трафик към Румъния през уикенда. Много румънци са предпочели нашите и гръцките курорти за празниците и се очаква съседите ни да се прибират именно в събота и неделя.

От Румъния са ни изпратили и нота с молба Пътна полиция да подпомага организацията на трафика.

Ако пътувате към Русе, там пътят е опасен, трябва да бъдем много внимателни. Като видите колони от румънски туристи, направете почивка“, посъветва Мария Ботева.

Тя предупреди и за натоварено движение по границата и очаквани тапи.