“Климат” – дума на годината в Полша за 2019 г.
Секция: СВЯТ
05 Януари 2020 13:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
“Климат” – дума на годината в Полша за 2019 г.

/КРОСС/ "Климат" е дума на годината в Полша за 2019 г., сочи изследване на преподаватели в университета във Варшава.

Според оценките в различни анкети, на второ място се нарежда съкращението „ЛГБТ", а на трето - терминът „феминистка". За девети път Институтът за полски език към Варшавския университет прави своя статистика за най-популярната дума в страната. Журито се състои от известни лингвисти.

В коментар, публикуван на официалния уебсайт на проекта, професор Йежи Бартмински казва, че „климатът е въздух, вятър, вода, слънце - всичко, което е необходимо за живота. Но изведнъж всичко се променя: тропическа жега през юни, 15 градуса по Целзий през декември, сняг само на снимките", допълва той. "Трагедията на този свят наближава с огромни темпове, и вече е на прага на вратата ни".
Професор Катажина Клосинская обясни присъствието на абревиатурата "ЛГБТ" в челната тройка като публична дискусия за правата на хората, които считат себе си за членове на нетрадиционна сексуална ориентация.

"В Полша ЛГБТ-хората се въвличта в идеологическа дискусия, и се превръща в инструмент за политически спорове. Някои го свързват със съществителното "идеология ", като по този начин го лишават от човешкото му измерение", каза тя.

Едновременно с избора на думата на годината, езиковедите проведоха подобно проучване сред интернет потребителите. При гласуване в Интернет участниците можеха да избират от няколко предложени думи, които най-често се появяват в медиите, както и да предложат свои възможности. В резултат на това думата „ЛГБТ" спечели. Второто най-популярно място беше „климат", а третото „тротинетка".

34 хиляди души взеха участие в гласуването по Интернет. Десетте най-популярни думи също включваха „независимост", „педофилия", „смог", „Brexit", „равенство" и „омраза".

През 2018 г. в Полша най-важната дума на годината беше „конституция", през 2017 г. - „гора", а през 2016 г. - „трибунал".