Празнуваме Богоявление – кръщението на Христос
Секция: Църковен календар
06 Януари 2020 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Празнуваме Богоявление – кръщението на Христос

/КРОСС/ Днес православната църква празнува Богоявление - един от най-големите и най-древните християнски празници.

Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос в река Йордан. След тайнството хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление.

За християните през нощта срещу Богоявление небето се отваря, но чудото може да бъде видяно само от праведните. Пожеланото с молитва, когато небесата се отворят, се сбъдва.

На този ден се служи Златоустова света Литургия, след която, придружен от тържествено шествие, свещеникът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който първи го улови, ще бъде здрав и ще има щастлива година.

Смята, се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръстът, ще оздравеят.

С кръщаването на водата светът се пречиства и става безопасен за хората, твърдят етнографи.

В народната традиция празникът се нарича още Водици, Водокръщи, Мъжки Водици.

Според поверията дните преди този ден са смятани за опасни - предците ни са вярвали, че по земята бродят караконджули и демони. Затова се наричат "мръсни дни", "поганци", "караконждуви дни".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова разказа за отбелязването на празника в София:

"По традиция на Йордановден се освещават най-напред бойните знамена на площад "Свети Александър Невски", отново по традиция в езерото в квартал "Дружба" се вади кръста, ентусиасти, доброволци с пожеланията за здраве и водосвет от страна на православната църква. Така че отново ще спазим традициите. Каним всички, които имат желание да се помолим за здраве, за мир и благоденствие на нашия град".

Днес имен ден празнуват носещите имената Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.