Българин загина в Солун след нападение на гръцки футболни фенове
Секция: СПОРТ
06 Януари 2020 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българин загина в Солун след нападение на гръцки футболни фенове

/КРОСС/ Загиналият фен на Ботев след сбиване в Солун в неделя е Тоско Бозаджийски, на 28 години.

Той е популярен сред запалянковците на пловдивския тим като водеща фигура в дейността на агитката. Фейсбук страницата на Bultras - организацията на феновете на Ботев, публикува негова снимка и съболезнования.

Пловдивчанинът е загинал след конфронтация на ултраси недалеч от паркинг в центъра на Солун, където 15-ина въоръжени с бухалки и ножове са нападнали български запалянковци.

"Инцидентът възникна вчера в следобедните часове. При сбиване българските фенове са били нападнати. Те са се канели вече да си пътуват за страната след провеждане на мача, който беше в събота всъщност. Нападнати са от гръцки фенове с бухалки, с мотоциклети, каски, маскирани, качулки. За съжаление докторите не са могли да спасят едното момче, което е ударено от кола при сбиването. Други двама бяха прегледани в болницата. Изписани са още в полунощ. Полицията сне свидетелските показания. В момента се издирват и нападателите, и колата, която е ударила момчето", каза консулът ни в Солун Красимир Тулечки.

Българските фенове са пътували за мача Арис - ПАОК - свирепо дерби на Солун, което често завършва със сблъсъци между ултраси.

Няколко привърженици на Ботев са подкрепили Арис - сходните цветове на двата отбора създадоха близки отношения на двете ултрас организации, а атаката е дошла от хулигани на ПАОК.

При нея около загиналия е имало още 7-8 пловдивски фенове.

Според гръцката полиция, при сбиването 28-годишният българин е ударен и е паднал на уличното платно, където е ударен от преминаващ автомобил.

Една от версиите е, че Тоско е бил наръган с нож, преди да падне пред автомобила.

Други двама българи са ранени, но без опасност за живота. Единият е опериран, след като е ударен с камък в главата. Властите са задържали 14 души за нападението.

Според първите информации в месните медии от тази сутрин, шофьорът на колата, блъснала българина, все още се издирва. Вероятно това е бил автомобил, управляван също от ултрас на ПАОК, който е помогнал за оттеглянето на нападателите.

ФК Арис също излезе с официално обръщение след трагичния случай и призова полицията да действа и да открие убийците.