Какво ще е отмъщението на Иран за убийството на генерал Касем Солеймани?
Секция: Интервюта
06 Януари 2020 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво ще е отмъщението на Иран за убийството на генерал Касем Солеймани? Има вероятност отговорът на Техеран да бъде насочен срещу петролната индустрия

/КРОСС/ Събитията през 2019 г. показаха колко уязвими могат да бъдат доставките на петрол. През изминалата година Иран беше обвинявана за редица нападения срещу петролни танкери, тръбопроводи и нефтопреработвателни комплекси в Близкия изток. Големият въпрос сега е дали след убийството на един от най-влиятелните ирански генерали Касем Солеймани, сред целите при потенциалния отговор на Техеран срещу Вашингтон може да бъде петролната индустрия, пише Джулиан Лий в свой анализ за Bloomberg.

Към момента няма конкретна причина, поради която да се счита, че отмъщението на Иран ще бъде насочено срещу петрола. Но и най-добре пазените инсталации за производство на петрол станаха обект на различни нападения. Най-големият удар би бил срещу множеството петролни танкери в Ормузкия проток, което би нарушило доставките на петрол. Близо 34 млн. барела суров петрол са преминали през изминалия месец от Саудитска Арабия, Кувейт и Ирак през протока, за да стигнат до крайните си цели в Персийския залив и САЩ, показват изчисления на Bloomberg.

Нападенията през септември срещу нефтопреработвателните комплекси на Saudi Aramco в Саудитска Арабия прекъснаха производство на 5.7 млн. барела петрол дневно. Тогавашните събития послужиха като сигнална лампа за сигурността в петролната индустрия.

Отговорност за тази атака поеха подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен. Терористичният акт доведе до осезаемо покачване на цените на петрола, но то се задържа за кратко.

Сега ситуацията изглежда по-различно. Цените на петрола се покачват от октомври миналата година и убийството на Солеймани ги изпрати до най-високото ниво от април. Прогнозите за повишено търсене на петрола не са се подобрили, но първата фаза от търговската сделка между Китай и САЩ вдъхва оптимизъм на пазарите. Погледите са насочени и към споразумението между страните членки на ОПЕК. Саудитска Арабия обещава да съкрати производството си на петрол допълнително с 400 хил. барела на ден. Така страната ще добива петрол със същите нива от март.

Последните данни за петролната индустрия в САЩ показват, че през октомври производството на петрол се е увеличило със 170 хил. барела на ден спрямо предходния месец. Но дневното производство все още е с близо 90 хил. барела по-малко от предварителните очаквания на правителствената агенция в областта на енергетиката на САЩ.

Сегашната ситуация и затегнатият пазар означават, че потенциална атака срещу регионални нефтопреработвателни комплекси би имала по-силен ефект от нападенията през септември. Това е солидна причина петролните пазари да бъдат разтревожени.