Мохамед Халаф: Солеймани е готвел преврат и заложническа криза в Багдад
Секция: Коментари
07 Януари 2020 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мохамед Халаф: Солеймани е готвел преврат и заложническа криза в Багдад

/КРОСС/ Касем Солеймани е архитектът на всички граждански войни в Близкия изток, започвайки от Ирак, Сирия, размириците в Газа между Израел и Палестина. Той е и архитектът на войната в Йемен и атентата в Сарафово на българска територия. Това каза д-р Мохамед Халаф, журналист, преподавател и експерт по Близкия изток, регионалната и световната сигурност, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Халаф след ликвидирането на Солеймани правилата на играта между САЩ и Иран радикално се променят. Той посочи, че в продължение на 40 години Иран непрестанно унижава САЩ, като президентът Барак Обама е толерирал Техеран единствено заради постигането на ядреното споразумение, с което всъщност е подписана смъртта на Близкия изток.

„САЩ премълчаха достатъчно. Президентът Доналд Тръмп обаче беше изправен пред изпитание – да запази авторитета на САЩ или Революционната гвардия и нейният лидер да бъдат ликвидирани“.

„Кулминацията беше получаването на разузнавателна информация, че Солеймани планира втори щурм в американското посолство и взимането на нови американски дипломати за заложници“, посочи Халаф. Той добави, че другата част на плана е била атентат в Ирак, с който да се превземе властта от проиранските организации.

„Американците нямаше да бъдат зрители на сценарий, който цели убиване на американски дипломати и граждани“.

Журналистът разказа още, че американското посолство в Ирак е най-голямото в света.

„Територията му е колкото Ватикана. Там работят 5 хил. дипломати и служители, като 10 са дипломатите с ранг "посланик“, посочи Халаф. По негови думи целта на Иран е била американците да напуснат Ирак и Тръмп да бъде унижен, което да помогне на демократите при импийчмънта му.

„Иранците знаят, че след като демократите дойдат на власт, те ще вдигнат санкциите и ще се върнат към ядреното споразумение“, отбеляза Халаф.

Според госта няма опция Иран да влезе в директен сблъсък със САЩ.