Дефицит на витамин D – как да го познаете?
Секция: Здраве
07 Януари 2020 13:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дефицит на витамин D – как да го познаете? Ето няколко признака, с които тялото ще ви подскаже

/КРОСС/ През зимата тялото ни не получава достатъчно витамин D. Липсата на слънчева светлина и по-малкото излагане на открито, налага да си го набавяме допълнително. Въпреки добавките и храните, богати на него, не всички го усвояват лесно и това може да окаже отрицателно влияние върху здравето.

Според проучване, данните от което са публикувани в Archives of Internal Medicine през 2009 г., три четвърти от тийнейджърите и възрастните в САЩ са с дефицит на витамин D.

Витаминът поддържа баланса на фосфора и калция в организма, което е много важно за здравето на костите. Той насърчава растежа на клетките в тялото, поддържа мускулите и има важна роля за работата на храносмилателната и имунната система.

Витамин D и депресия

Много хора, които са по-тревожни или изпадат лесно в депресия, имат дефицит на витамин D. Много изследвания доказват, че между двете има връзка. Например едно, проведено сред пациенти в клиника „Майо“ в Минесота. При тях ниските нива на витамин D са свързани с депресивни симптоми, особено при лица с анамнеза за депресия.

В друго проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, цитирано от Еverydayhealth, доказва същото. Екип наблюдава 81 189 жени на възраст от 50 до 79 години и установява, че дамите с по-високи нива на витамин D в тялото имат по-малко депресивни симптоми. Според резултатите, витаминът може да повлияе на функцията на допамин и норепинефрин – основни невротрансмитери.

Витамин D и други състояния

Недостигът на витамин D понижава настроението, което води до повишена тревожност и депресия.

Изследване от 2014 г., публикувано в списание Neurology, открива, че умереният до тежък дефицит на витамин D при възрастни хора може да удвои риска от някои форми на деменция, включително болестта на Алцхаймер.

От друга страна, хората, които имат недостиг на витамин D, са два пъти по-заплашени да бъдат диагностицирани с шизофрения в сравнение с тези, чийто нива са в нормата. Това показват данните от изследване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Кои са основните признаци при дефицит на витамин D?

Най-добрият начин, чрез който да разберете дали приемате достатъчно витамин D, е чрез кръвен тест. Резултатите от него трябва да бъдат съгласувани с лекар, защото прекомерният прием на витамина също е опасен за здравето.

Чести фрактури

Една от основните роли на витамин D е да помага на червата да абсорбират калция от кръвта. Без достатъчно витамин D, костите в тялото стават по-чупливи, особено при по-възрастните.

Изследванията показват, че контролираният прием на витамин D може да предотврати остеопорозата при което има намалена костна плътност и рискът от счупвания е голям.

Хронична болка и мускулна слабост

Дефицитът на витамин D също може да причини болки в ставите и мускулите. Изследванията правят връзка между дефицита на витамин D и всички видове болки в мускулите. Според данните, публикувани в Western Journal of Medicine, само седмица след приема на витамин D, мускулната сила се подобрява.

Косопад

Проучване, данните от което са публикувани в Skin Pharmacology and Physiology, проследява 80 жени на възраст от 18 до 45 години, които имат косопад или хроничен косопад. При близо 80% от тях се наблюдава дефицит на витамина.

Витамин D има способността да подпомага растежа на космените фоликули и при липсата му в организма те губят здравината си.

Сънливост

В проучване от 2012 г., публикувано в Journal of Clinical Sleep Medicine, изследователите посочват, че има значителна връзка между сънливостта на хората през деня и ниските нива на витамин D. Това доказват резултатите на 81 пациенти, които се оплакват от странна болка в мускулите и сънливост.

Високо кръвно налягане

Мащабно генетично проучване, включващо над 155 000 души, доказва връзката между хипертонията и дефицита на витамин D. Участниците, чиито нива на витамин D са високи, са с по-малък риск от хипертония и имат по-ниско кръвно налягане.

„Нашето проучване е категорично – някои случаи на сърдечносъдови заболявания могат да бъдат предотвратени чрез добавки с витамин D или по-разнообразна храна“. Това коментира д-р Вимал Карани от Великобритания.

Прекомерно изпотяване

Един от първите признаци на недостиг на витамин D, е изпотяването и повишаването на телесната температура над 37 градуса, обяснява д-р Майкъл Холик. По думите му, все пак, това не е кой знае какъв проблем, защото при потенето от организма се отделят токсини.

Понижен имунитет

Витамин D също има важна роля и за имунната система. Когато нивото му в тялото е твърде ниско, човек се разболява по-лесно, най-вече в сезон като този, когато навсякъде върлуват вируси.

Има множество проучвания, които свързват понижените нива на витамина с появата на инфекции, например респираторни.