Новото австрийско правителство на Себастиан Курц положи клетва
Секция: СВЯТ
07 Януари 2020 17:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новото австрийско правителство на Себастиан Курц положи клетва

/КРОСС/ Новото правителство на Австрия, ръководено от Себастиан Курц, положи клетва пред президента на страната Александър Ван дер Белен.

Това е второто правителство, ръководено от Курц. Първият кабинет, сформиран през декември 2017 г., се разпадна през май 2019 г. заради скандал около бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе.

Церемонията се проведе в кабинета на федералния президент.

Преди полагането на клетва от страна на новия кабинет, президентът освободи от длъжност преходното правителство, ръководено от първата в историята на Австрия жена-канцлер Бригите Бирлайн.

Австрийската народна партия на Себастиан Курц се споразумя миналата седмица с партията на „Зелените” за сформирането на правителство. Новият кабинет се състои от 17 души – канцлер, вицеканцлер, 13 министри и двама държавни секретари.

По този начин Курц се върна отново като глава на правителството на Австрия. Лидерът на „Зелените” Вернер Коглер стана вицеканцлер и министър на държавната администрация и спорта. Начело на Министерството на външните работи остана министърът от временното правителство Александър Шаленберг.