Обсъждат идеята да няма учебни часове след 18:30 ч
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Януари 2020 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обсъждат идеята да няма учебни часове след 18:30 ч

/КРОСС/ Просветното ведомство обсъжда идеята да няма учебни часове след 18:30 ч заради безопасността на децата. Екип на "По света и у нас" провери имат ли готовност училищата в Благоевград да преминат към едносменен режим на обучение, какъвто се очаква да бъде въведен навсякъде след няколко години.
Ако краят на учебните занятия е в 18:30 ч, децата ще си тръгват от училище поне с час по-рано, когато все още не са толкова изморени, смятат експерти. Така те ще бъдат по-внимателни, когато пресичат улиците.
Родители подкрепят идеята, но смятат, че ще има объркване в програмата на извънкласните дейности.

Евелина Белемезова, родител: Дали било спорт, който евентуално е вечер, дали било занимания по български, математика, рисуване, те съответно за децата, които са втора смяна минават сутрин. Те са заплатени предварително в началото на годината, кой и как ще възстанови парите на родителите.

Едносменният режим, който изцяло ще сложи край на ученето до късно вечер и по тъмно през зимата, в големите градове няма как да бъде въведен скоро. Въпреки това, директори на училища с двусменен режим на обучение в Благоевград са готови да реагират адекватно и да приключват със 7-я час на учениците до 18:30 ч.

Милена Ковачева - директор на II ОУ "Димитър Благоев" - Благоевград: Наистина е много тъмно, когато свършва седмият час. Ние мисля, че сме свършили някои неща в тази посока, защото класните са си подали заявления и сме разрешили да бъдат изтеглени седмите часове, когато е час на класа като нулев час между двете смени.

Ивайло Златанов - началник на РУО - Благоевград: Има такава възможност да се преструктурира във всяко училище и да се приключва в по-ранен час. Учениците да се прибират по-рано, учениците да бъдат спокойни, родителите също.

За по-голяма безопасност, когато последният час свършва след 19 ч и е тъмно, някои директори са монтирали допълнителни лампи в района на училищата. Родители пък обясниха, че на раниците и дрехите на децата си са поставили светлоотразители.