Валентин Златев: С ВЕЦ Бебреш се отклонява вниманието от истинските кражби на вода
Секция: Интервюта
08 Януари 2020 10:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валентин Златев: С ВЕЦ Бебреш се отклонява вниманието от истинските кражби на вода

/КРОСС/ През 2016 година още кметът на Ботевград Иван Гавалюбов твърдеше, че тръба свързва ВЕЦ Бебреш с язовира, тогава се уверихте, че такава тръба няма. Сега премиерът назначи комисия на 30 декември м.г., която установи, че такава тръба няма и вецът не работи с изключение на времето за профилактика, каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" бизнесменът Валентин Златев. Фактът, че от юни до август не е настъпила криза с водата на Ботевград, означава, че тези 800 000 кубика за профилактиката не са били от значение. Смешно е да се твърди, че язовира може да бъде източен за 14 дни, каза още той. Вецът е построен със законни средства от 2014 година, с него се занимава баща ми, каза Валентин Златев

Причините за сигнала на кмета са, че той иска народната любов, като бори богатите и успелите, и освен това при него има конфликт на интереси през 2015 година, каза Златев.

Ботевград е лицензиран да добива питейна вода от 28 водоизточника, но яз. Бебреш не е сред тях, каза Златев. Тези 28 източника обаче сега не работят, кой кога ги е унищожил и кой кога е подписал документа единственият източник на питейна вода да е яз. Бебреш, не знам, каза бизнесменът. "Басейнова дирекция" - Плевен е сигнализирала прокуратурата за последно през декември 2019 година, че водата от този язовир не е пречистена, каза още Валентин Златев.

От населението ВиК събира пари за 9 млн. кубика вода, а плаща на държавата само 2,5 млн. куб. м вода, останалите пари са присвоени, твърди още Златев.

Политиците не бива да са бизнесмени и бизнесмените не бива да са политици, каза още Златев. Той отрече да има приятелски отношения с Бойко Борисов и не уточни кога за последно е играл карти в премиера. Категорично не съм съгласен да ме наричат олигарх, аз работя в голяма структура, нямам медии, каза той. Занимавам се единствено като председател на надзорния съвет на Лукойл, останалия бизнес се ръководи от баща ми, който е на 83 години. Правец не е частен град, каза Валентин Златев. Имам много приятели, сред тях и политици, допълни той.

АЕЦ „Белене" приключи, сега се готви нов проект, който ще започне на нова основа. Престъпление е атомните реактори да бездействат. Ще имаме сериозни проблеми с тока - спряхме тецовете, ще спрем и вецовете. ВЕЦ Бебреш носи 150 000- 200 000 лв. за семейството ми, това не е от такова значение. Ще пратя един булдозер да го срине, щом като стана най-популярния ВЕЦ в България, каза Златев.