Петролът поскъпна след иранските удари по американски бази в Ирак
Секция: ИКОНОМИКА
08 Януари 2020 12:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петролът поскъпна след иранските удари по американски бази в Ирак

/КРОСС/ Петролните фючърси поскъпнаха за кратко с близо 4% след новината за ирански ракетни удари по две военни бази в Ирак, където са разположени американски военни.

Това предизвика ново рязко покачване на напрежението на световните капиталови пазари, тъй като действието на Техеран ще ескалира допълнително конфликта между САЩ и Иран, който набра скорост през последните дни след убийството с американски дрон на летището в Багдад на висшия ирански генерал Касем Солеймани.

Веднага след новината за иранската ракетна атака по двете американски бази в Ирак фючърсите на петрола Брент и на американския лек суров петрол скочиха с около и над 4% съответно към $ 71,75 за барел и към $ 65,65 за барел, достигайки нови най-високи нива от април - май 2019-а година.

Последва обаче париране на голяма част от това първоначално рязко поскъпване на петрола с оглед на подновеното напрежение на глобалните финансови пазари, което накара инвеститорите отново да потърсят "убежище" в японската йена и швейцарския франка, както и в държавните облигации на САЩ и Германия.

В началото на европейска търговия в сряда фючърсите на петрола Брент с доставка през март вече поскъпват с едва 0,4% към 68,50 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през февруари - с 0,25% към 62,90 долара за барел.