Почина художникът професор Теофан Сокеров
Секция: КУЛТУРА
08 Януари 2020 16:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина художникът професор Теофан Сокеров

/КРОСС/ Почина професор Теофан Сокеров, съобщиха от Съюза на българските художници. Той е един от най-известните и значими съвременни български художници. Творчеството му е многолико и богато.През 1969 г. завършва Художествената академия - живопис при проф. Илия Петров, и се установява в родния си град Ловеч. В периода 1971 - 1982 г. е председател на Представителството на СБХ в града. По-късно се премества трайно в София.

Преподавател е по живопис в НХА, от 1994 г. е професор в академията.

Работи в сферата на живописта, рисунката, монументалните изкуства, скулптурата. Участва в множество представителни изложби на българско изкуство в чужбина.

Автор е на художествено оформление и стенописи в Патриаршеската църква, Царевец, Априловската гимназия в Габрово, Дом-паметник на връх Бузлуджа, Националния музей „Земята и хората", Националния дворец на културата, Мозаечни пана в Музей „Васил Левски", Съдебната палата и много други.

Професор Теофан Сокеров е лауреат на престижни награди за живопис - „Владимир Димитров-Майстора" през 1979 и 1982 г., на „Захари Зограф" през 1984 и „Илия Петров" през 1985 г.

Поклон пред светлата му памет!