Ердоган: Градовете на Ислямската цивилизация се превърнаха в руини, изморени сме
Секция: СВЯТ
08 Януари 2020 18:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган: Градовете на Ислямската цивилизация се превърнаха в руини, изморени сме

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обяви за деескалация на напрежението в Близкия изток и отбеляза, че в региона всички вече са изморени от конфликти.

"Градовете на Ислямската цивилизация се превърнаха в руини.

Вече никой не е в състояние да плаща за това. Нито една страна няма право да хвърля в огъня никоя от страните", каза Ердоган на тържественото откриване на "Турски поток" в Истанбул, в което участваха заедно с руския президент Владимир Путин, а техни гости бяха българският премиер Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич. "Уважаеми гости, както и вие следите в последно време в региона се развиват различни събития, които ни напрягат. Нашият партньор САЩ, а също така и нашият съсед Иран - можем да говорим, че вече са в конфликт.", заяви Ердоган.

"Нашата съседна страна Ирак - те също имат проблеми с устойчивото развитие. Всички в Ирак са наши братя, сестри и приятели.

Готови сме да направим всичко възможно, за да бъде обезпечена териториалната цялост на Ирак и развитието им като съседи.", допълни още президентът на Турция. Затова, подчерта турският президент, са готови да направят всичко възможно да бъде обезпечена териториалната цялост на Ирак и устойчивото развитие на страната. "Нито Ирак, нито Либия, нито останалите страни в залива не трябва да се превръщат в зона на конфликт", категоричен беше той.

Ердоган допълни, че с руския президент Владимир Путин вече провеждат телефонни разговори с ръководители на различни страни и ще поддържат непрестанен диалог в усилията им да намалят напрежението в Близкия изток.

"Нека да не превръщаме Средиземно море в море на конфликти, заяви турският президент.

Той предупреди, че крайбрежната траектория на Турция е най-голяма и не може да се предприема нещо без нейно знание. "Ние имаме най-дългото крайбрежие в Средиземно море и Турция има право на мнение по всеки един проект. Нито един проект, който игнорира нашите интереси в Средиземно море, няма да успее", предупреди Ердоган.