До края на 2020 г. Федерер ще стане четвъртият спортист-милиардер
Секция: СПОРТ
09 Януари 2020 07:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До края на 2020 г. Федерер ще стане четвъртият спортист-милиардер

/КРОСС/ В рамките на 2020 г. Роджър Федерер ще стане четвъртият спортист в историята, който минава границата от 1 милиард долара по приходи по време на кариерата си.

Швейцарецът е най-добре печелещият в тениса от поне десетилетие, но парите влизат по сметките му в много по-сериозни количества от други източници.

Рекламата, личните бизнес проекти, договорните отношения с големи компании, в които влиза в сътрудничество, далеч надхвърлят това, което е спечелил с ракетата в ръка.

Според швейцарския в. "Блик", състоянието на Федерер към края на 2019-а е било около 927 милиона долара, като в него са включени и стойностите на недвижимите имоти, които притежава. Специализираната медия "Форбс" изчислява само спортните и рекламните му приходи на около 500 милиона долара.

Тук не са включени обаче проектът му с компанията за екипировка Uniqlo и инвестираните в имущество пари. А само контрактът с японската фирма е за около 300 милиона долара, като ролята на Роджър е далеч по-голяма от тази на рекламно лице. Той е активен ръководител на проекти на компанията, както и нейн посланик в спорта и обществото.

Наградните фондове в тениса са му донесли около 118 милиона долара за близо 20 години на корта. Само през миналата година, от тенис и спонсорски контракти, Федерер е декларирал приходи от 93.7 милиона долара.

Ако запази темповете и през 2020-а (а се очаква дори посоката да е нагоре), Маестрото ще завърши годината с над 1 милиард долара като състояние.

Ето ги само някои от мегакомпаниите, които имат договори с най-разпознаваемото лице на тениса, а вероятно - и на спорта по света, редом с Меси, Роналдо и Леброн Джеймс:

Mercedes-Benz, Lindt, Barilla, Wilson, Credit Suisse, Rolex, Jura, Moet & Chandon, Sunrise and NetJets.

Доста солидно портфолио, което носи страхотни пари в сметките на най-голямото име в тениса. Напълно обяснимо при огромната популярност и успехи на човека с 20 титли от Големия шлем.

Другите трима спортисти, за които (колкото и да не е официално) се смята, че са минали границата от 1 милиард долара, са Майкъл Джордан, Тайгър Уудс и Флойд Мейуедър.

Баскетболната икона влезе в клуба на милиардерите след края на кариерата му, благодарение на невероятните приходи на марката му в сътрудничество с гиганта Nike. Боксьорът Мейуедър, наричан Парите, стигна милиард някъде около края на активната му състезателна кариера. И той вече е "бивш".

Единственият действащ състезател е голфърът Уудс, който печели по стотина милиона на година само от рекламните си ангажименти, а личният му бизнес извън спорта носи поне още толкова.