Владимир Чуков: Сулеймани стана жертва на собствената си пропаганда
Секция: Анализи
09 Януари 2020 10:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владимир Чуков: Сулеймани стана жертва на собствената си пропаганда

/КРОСС/ Касем Сулеймани стана жертва на собствената си медийна пропаганда. Иранският генерал си помисли, че след като докара руския президент Владимир Путин в Сирия, ще може да се намеси в американската вътрешна политика. Сулеймани беше конструкторът на войната в Сирия, това обясни в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" арабистът проф. Владимир Чуков. Експертът изтъкна, че след вчерашната пресконференция на американския държавен глава Доналд Тръмп е станало ясно, че няма да има повече военни удари в Близкия изток, но санкциите към Техеран ще продължат и ще бъдат затегнати. Проф. Чуков смята, че настроенията в Иран са разнопосочни - от една страна духовният водач Аятолах Али Хаменей и неговите близки не искат промяна, докато президентът Хасан Рухани и външният министър Мохамед Зариф са готови да седнат на масата за преговори.

Очевидно в Иран се чудят какво да правят. Трябва да се отбележи, че Сулеймани и Зариф бяха персонални опоненти. Те изпитваха лична нетърпимост един към друг, допълни арабистът. По думите на проф.Чуков Иран са направили крачка назад с оглед на вътрешното настроение и опозиция в лицето на външния министър. В същото време не искат да рискуват присъствието си в ръководната роля, която формира Али Хаменей, обясни още той.

Миналата година Мохамед Зариф си подаде оставката, защото Сулеймани буквално взе Башар Асад и го заведе на посещение в Техеран и всички разбраха за това от медиите. Именно иранският генерал създаде всички „проксита" извън неговата страна, подчерта Чуков. Освен това експертът обясни, че „разкрачената" ситуация в Близкия изток продължава заради позицията на Европа, която стои зад ядреното споразумение и дори е създала механизъм да компенсира иранците. По думите му при евентуален военен конфликт между САЩ и Иран е ясно какъв ще е изходът.